Städtips 7För att utnyttja färgkodningen av dina rengöringsredskap och din utrustning på
bästa sätt behöver du vara:
Systematisk, Konsekvent, och - göra det enkelt – komplicerade system blir alltid fel
på ett eller annat sätt!

Här är några av de viktigaste sakerna att tänka på när du planerar att färgkoda.

Använd kontrasterande färger
Med färger som är tydligt synliga i förhållande till omgivningen, blir det lättare för dina anställda att upptäcka plastdelar eller borststrån i livsmedlet. Självklart bör du också inspektera rengöringsutrustningen och hanteringsredskapen regelbundet, och byta ut dem så fort de börjar visa tecken på slitage.

Undvik komplicerade färgkombinationer
Vi avråder från att kombinera färger på enskilda redskap eller grupper av redskap. Istället rekommenderar vi att du använder samma färg för både skaft och t.ex. sopborst- eller skraphuvuden.

Håll det enkelt
Begränsa antalet färger så mycket som möjligt. Det är sällan en god idé att tilldela olika färger för alla steg i en avancerad process. Personalen förstår inte hur de ska använda färgkodningssystemet om det är för komplicerat.

Använd ”logiska” färger
Välj meningsfulla, tydliga och logiskt lämpliga färger. Om möjligt bör du välja färger med en naturlig, självklar koppling till en specifik zon eller livsmedelsprodukt.

Använd skyltar för att förtydliga
Använd tydliga skyltar (med bilder och/eller på flera språk vid behov) för att komplettera färgkodningssystemet, så att dina anställda kan använda det på rätt sätt.

Använd lämpliga färgkombinationer för personer med nedsatt färgseende
En av 12 män och en av 200 kvinnor har nedsatt färgseende. Använd nyanser och kontraster som gör det lättare för sådana personer att särskilja färgerna.
Är du osäker kan du ta ett foto av färgerna och konvertera bilden till svartvitt. Om du tveklöst kan se skillnad är färgkontrasten tillräckligt stor för att fungera för dina anställda med nedsatt färgseende.

Etablera färgkodningssystemet fullt ut
Implementera hela färgkodningssystemet i alla berörda zoner samtidigt. Gör det ännu tydligare genom att fastställa ett slutdatum för utfasning av det gamla systemet, och ett startdatum då det nya färgkodningssystemet ska börja gälla.

Se till att planen förmedlas tydligt till hela anläggningen
Tala med samtliga skiftledare först, för att bekräfta att de förstår systemet. Därefter kan du rulla ut det i anläggningen.

Färgkoda både redskapet och förvaringsutrymmet
Se till att redskapen förvaras i det område där de faktiskt ska användas, och använd färgkodad förvaring, exempelvis shadowboards och väggupphäng.

Följ upp
Se till att inköpsavdelningen, kvalitetschefen och alla anställda använder samma dokumentation, så att alla är en del av samma system.

Underhåll färgkodningsplanen
Se över färgkodningsplanen regelbundet och kontrollera och underhåll utrustningen för att få bästa möjliga kontroll över kontamineringsriskerna.
Kundinställningar

/

Följ oss

FacebookIconInstagramIconLinkedinIconYoutubeIcon

Nyhetsbrev

Få exklusiva erbjudanden och inspiration

Klarna
Klarna
MasterCard
LogoIso
Alla rättigheter förbehålls, AllOffice - 2024|Kundsupport 020 - 45 50 50